Utstyr og vedlikehold

De fleste bruker noen form utstyr når en musisere. Innen for de fleste sjangere er det også viktig med lager.

Kjøp av utstyr

Alle knapper og kontroller bør være skrudd fast i det utvendige chassiet (platen/overflaten). Dette gjelder alle former for utstyr: Gitarforsterkere, miksere, effektpedaler/prosessorer osv. Det er ikke bra at potmetere og tilkoblinger er festet til printkortet.

Hvergang du skrur på en tonekontroll eller beveger en fader legger du press på loddepunktet på printkortet. Før eller siden vil dette løsne, og du har et problem.

Tenk deg at du snubler og river ned mikseren. Denlander opp ned på gulvet og sjansen for at noen knapper eller kontroller får seg en smell er stor. Sitter alle disse knappene fast på et printkortet inne i mikseren, kan hele kortet skades. Hadde tilkoblingene vært montert fast i chassiset, ville kanskje bare et potmeter måtte skiftes.

Dessverre har printkortløsningen blitt mer og mer vanlig. Har du muligheten: Styr unna!

Hvis dere skal kjøpe brukt utstyr er det viktig å stille noen kritiske spørsmål til selger:
Hvorfor skal du selge? Har det vært problemer med utstyret, evt. reparasjoner? Gjelder garantien fortsatt? Kan selger legge frem originalkvittering?

Det kan også være smart å sjekke bruktpriser generelt på www.musikkweb.no.I tillegg kan du søke etter tester og omtaler av utstyret på internett.

Sanganlegg / PA

Sanganlegget benyttes til sang, akustisk gitar, keyboards, DJ'er etc. Dette gjør at et sanganlegg bør være i stand til å håndtere mange utøvere på en gang. Anlegget bør være mobilt, slik at det også går an å benytte det i andre sammenhenger enn på øvingslokalet. Eks: Spillejobber, taleanlegg på 17.mai etc. En vanlig feil er å kjøpe et anlegg som er for svakt i forhold til det reelle behovet. Resultatet er at anlegget kan gå i stykker: Høyttalere blir sprengt og forsterkere overbelastes/brenner opp.

Backline

Backline er alt det personlige utstyret for musikerne: Trommer, gitar/bass forsterkere etc. Det vil si alt som er på en scene, utenom det som inngår i sanganlegget. (PA)

Oppkobling og bruk

Du/dere har pakket ut av esken(e). Gjør følgende...

Vedlikehold

Vedlikehold er alfa og omega!

Elektrisitet

Et øverom må ha tilgang til strøm. Hva er viktig å være oppmerksom på, hvor mye strøm trengs, hvilke belastninger er normale i et øverom. Her får du dele erfaringene fra andre som har bygd og driftet øverom i flere år.

Et øverom bør ha 2 kurser på 10 ampere, eller en på 16 ampere til belysning og utstyr. Flest mulig faste stikkontakter på veggene (monteres av elektriker). Gjerne bokser med 4 stikk pr. 1,5 meter vegg. Det er utrolig hvor mange duppeditter som trenger strøm. På grunn av brannfare må man begrense bruk av skjøteledninger mest mulig. ”Juletrær” med mange små skjøteledninger, kaffetraktere og vannkokere er potensielle brannbomber.

Dersom dere må bruke skjøteledninger, trekk ut den som står i veggkontakten når øvingen er ferdig. Dette er verdens beste og billigste brannforsikring.