Backline

Backline er alt det personlige utstyret for musikerne: Trommer, gitar/bass forsterkere etc. Det vil si alt som er på en scene, utenom det som inngår i sanganlegget. (PA)

Gitarforsterker

Å finne den ultimate gitaren og gitarforsterkeren er en prosess som aldri tar slutt til alle musikkforhandlere og utstyrsprodusenters store glede. Det mest fantastiske er at det siden 50-tallet stort sett er det samme forsterkerprinsippet som lager lyden i en gitar- og bassforsterker!

Den første populære rørforsterkeren for gitarister, var faktisk en bassforsterker- "Fender Bassman", designet av Leo Fender. De siste årene har kombiløsninger med rør i forforsterkeren og transistorer i utgangsforsterkeren/sluttrinnet blitt mer vanlig, spesielt blant de rimeligere variantene. Billigst og vanligst er rene transistorforsterkere og det aller siste er ulike digitale løsninger og forsterkersimulatorer. Alle fabrikanter leverer store pedalbrett med innebygd forforsterker og et hav av effekter.

Hva som låter som skjønn musikk i èn gitarists ører kan fremkalle brekninger hos en annen. I et øvingslokale som skal brukes av flere gitarister må man derfor finne kompromisser som gjør at de fleste kan leve med det utstyret som finnes. En enkel forsterker uten mange fancy finesser er det beste og 2 x 12" høyttalere dekker de fleste behov. Hver enkelt kan ta med seg pedaler og effekter for å ha sin personlige lyd. Om forsterkeren har en effektloop har man enda større frihet når det gjelder å koble seg til.

En annen måte å løse dette på er rett og slett å kjøpe 2 stk. 4 x12" kasser av brukbar kvalitet. Da kan hver enkelt gitarist ta med sin egen forsterker/rack.

Bassforsterker

En bassforsterker bruker tre ganger så mye effekt for å lage like mye lyd som en gitarforsterker.

En bassforsterker på 100 watt vil derfor ha problemer med å spille like høyt som en 100 watts gitarforsterker. Bruker bassisten 5 eller 6 strengs bass med lav H-streng blir dette bare enda tydeligere. Den eneste løsningen på dette er å kjøpe en vesentlig kraftigere bassforsterker. 100w gitar amp= 300 watt bass amp!

Strømforsyningen (trafoen) på en bassforsterker er stor og tung for å kunne levere nok strøm og magneten som setter høyttaleren i sving er ofte større og tyngre enn i en høyttaler beregnet for gitarbruk. En god bassforsterker veier derfor ganske mye. Bruk derfor tid på å finne en god kombinasjon av en forsterker som har høy effekt, kraftige høyttalere og lav pris! De finnes, men man må lete litt og spørre seg for.

Sjekk priser på nettet og prut i vei.

Trommesett

De aller rimeligste trommesett er ikke å anbefale fordi:

  • Stativer/tamfester/hardware er dårlige.
  • De er vanskelige å stemme og holder ikke stemmingen.
  • De tåler ikke temperatursvingninger.
  • Trommene, spesielt skarptromme, låter ikke særlig stilig

I et felles øvingsrom vil et slikt trommesett fort bli en haug med ved og skrapjern. Dersom hver enkelt trommeslager har sine egne cymbaler og hihat kommer man langt med rundt ti tusen kroner. Da får dere et trommesett som varer lenger, holde stemmingen bedre osv.