Vedlikehold

Vedlikehold er alfa og omega!

Det er et tegn på at noe er galt hvis sikringen går!

Dette gjelder enhver form for elektrisk utstyr. Det er viktig at verken du eller en annen lokal Reodor Felgen prøver å mekke på egen hånd. 220V er livsfarlig, og sjansen for at du gjør noe som kan forårsake ytterligere skade er stor.

For at garantien skal gjelde må utstyret sendes på service.

Sanganlegg og forsterkere

I de aller fleste tilfeller bør reparasjoner overlates til fagfolk (se over).

Dersom det er slitasje som er årsaken til feilen, vil ofte denne være av generell karakter. Det vil derfor ofte lønne seg å skifte mer en akkurat bare den (ene) delen som har gått i stykker(f.eks potmetere). Denne vurderingen bør man imidlertid overlate til folk med spesialkompetanse.

Så igjen: Lever utstyret på et verksted med fagfolk. Man kan kanskje skifte et høyttalerelement selv. Men sannsynligvis vil det være en feil i forsterkeren som har forårsaket at høyttaleren er sprengt, og da er du like langt.

Kabler

En kabeltester er en god investering. Du kan sjekke de aller fleste typer kabler, og det er mulig å reparere selv hvis du kan bruke en loddebolt. Husk bare på å sjekke hvilken leder i kabelen som går til hvilket loddepunkt i pluggen. Hvis du bommer her kan det få mange konsekvenser, så det er lurt å lage en liten skisse før du skal lodde.

En annen viktig ting å huske på er at dekselet til pluggen som regel skal inn på selve kabelen før du begynner å lodde. Hvis du glemmer dette må du må lodde av, tre inn dekslet og lodde på igjen. Dersom det ikke nytter å skifte plugg eller lodde fast evt. løse ledninger må du gå den tunge veien til musikkforretningen for å kjøpe en ny kabel. Brudd inne i selve kabelen er vanligvis umulig å lokalisere.

Mikrofoner

De vanligste feilene er at selve elementet har gått i stykker. Noen har for femtiende gang droppet mikrofonen i gulvet. Elementet må skiftes. Det er i de aller fleste tilfeller billigere å kjøpe en ny mikrofon dersom garantien har løpt ut.

Du kan også få en løs kabel fra element til pluggen i mikrofonen. Dette skjer hvis pluggen eller elementet løsner. Er du flink til å lodde, er det verdt et forsøk. Dersom du mekker dette selv vil garantien ikke gjelde.

Trommer og cymbaler

Her kan man gjøre en del selv.

Trommestikker og skinn: Har du litt solid tape/limbånd, helst gaffa-tape, er det bare å tape sammen stikka eller "lappe" trommeskinnet.

Sprukne cymbaler kan fikses hvis du har prøvd å benytte deg av garantien, - men ikke har fått noe tilbake. Cymbalet kan sprekke på tvers eller på langs. Ved oppstått sprekk på tvers kan du borre et hull der sprekken slutter for å forhindre at det sprekker mer, og sage av bitene på hver side av sprekken (se tegning A).

Hvis sprekken går langs med cymbalet borrer du et hull i hver ende av sprekken slik at den sprekken ikke kan bli større (se tegning B).Hvis cymbalet er sprukket på langs som vist på tegning B er det større sjanser for å få et nytt et på garantien, men butikkene og importørene kan ikke love at du får et nytt cymbal. Alt har med omstendighetene rundt skaden å gjøre og hvor lenge du har spilt på det osv. Uansett; Er den sprukket på langs bør du ta kontakt med butikken eller importøren for å prøve å få tilbake et nytt.