Nyheter  Tirsdag 13. august 2019

Reisebrev fra Wasbe-konferansen 2019

Vår mann i Innlandet, Trond Eklund Johansen, har vært på internasjonal janitsjar- og blåserkonferanse i Valencia. Slikt blir det flotte opplevelser av!

Skumring

I fjor høst sendte jeg inn et forslag til et foredrag om musikklokaler og NS8178 til programkomiteen i WASBE, og ble invitert til å holde et foredrag på årets konferanse. Konferansen ble arrangert i Buñol (9.000 innbyggere) i Valencia. Buñol er kjent for et sterkt og livskraftig korpsmiljø, og var et perfekt arrangementssted med gode arenaer.

World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE), er en internasjonal organisasjon for korps og blåseensembler, som ble startet tildlig på 1980-tallet. Trevor Ford og Egil A. Gundersen var blant initiativtakerne til organisasjonen, og den aller første konferansen ble arrangert i Skien i 1983. WASBE organiserer dirigenter, komponister, arrangører og pedagoger, og har som mål å:

  • Fronte janitsjarkorps og blåseensembler som seriøse og tydelige formidlere av musikk og kulturarv
  • Hjelpe til på alle mulig måter for å utvikle korpsaktiviteter i hele verden
  • Oppmuntre til internasjonal utveksling av dirigenter, lærere, studenter og komponister
  • Få omverdenen til å anerkjenne viktigheten av janitsjarkorps og blåseensembler for internasjonal og nasjonal kommunikasjon og forståelse
  • Oppmuntre komponister til å skrive god musikk som både speiler nasjonal kulturarv og er grenseoverskridende

På årets konferanse var det en rekke foredrag, konserter, dirigentkurs og masterclasses. Det var i alt ca 3800 deltakere fra hele verden, de fleste var musikere i de 16 ensemblene som spilte.

Timeplan

Timeplanen for konferansen og konsertene (gult) holdt et fantastisk høyt nivå.

Det som imponerte mest i Buñol/Valencia var hvor stor aktivitet, og hvor mange korps og gode arenaer de kunne mønstre. Bare i denne lille kommunen med 9000 innbyggere var det tre flotte arenaer og to store korps (150-180 medlemmer) med gode rammer og egne hus til konserter/øving (og dirigent-leilighet!). Den lokale, kommunale musikkskolen bidrar med lærerkrefter, som også spiller i de beste korpsene. De lokale musikerne var svært lojale til «sitt» korps, og det er knivskarp konkurranse og rivalisering mellom dem. På konsertene i Auditorio San Luis møtte TV-stasjonen opp, og intervjuet dirigenter og musikere i pausen og etter konsertene. Blåsemusikkens kulturelle status i regionen er skyhøy. Les mer om korps i Valencia her.

Orkester

Palacio de la Musica

Teater

Teatro Montecarlo

Auditorium

Auditorio San Luis (i byparken)

Fra luften

Auditorio San Luis (fra fjellet bak amfiet)

Romakustikk

Trond Eklund Johansen, foredragsholder og onkel reisende Mac

Foredraget om NS8178 og NMR/MSF’s arbeid med musikklokaler samlet mange, siden det var relevant både for dirigenter, organisatorer og utøvere.

Det var tydelig at temaet var lite fokusert i utdanning av musikere og dirigenter, det er bare unntaksvis en del av pensum.

WASBEs daglige leder har allerede bedt meg om å lage en artikkel om NS8178 og våre anbefalinger for deres medlemsblad, og det var interesse for å følge opp temaet mer utførlig i neste konferanse (Praha, juli 2021).

Takk for muligheten til å oppleve lærerike dager, og ikke minst til å skaffe arbeidet vårt ambassadører gjennom de kontaktene en slik konferanse gir.

Hamar, 13.8.2019

Trond Eklund Johansen /s

www.musikklokaler.no